Home > News > Daily News > China-Malaysia Nations to boos.....

News

China-Malaysia Nations to boost infrastructure ties

  • Author:Memory
  • Source:www.diecastingpartsupplier.com
  • Release on:2015-11-24
China dan Malaysia adalah untuk mengukuhkan kerjasama infrastruktur dan membincangkan projek-projek utama termasuk landasan kereta api berkelajuan tinggi yang menghubungkan Malaysia dan Singapura.

Perdana Menteri Li Keqiang dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mencapai persetujuan semasa mesyuarat rasmi pada Isnin.

Li mencadangkan memanfaatkan teknologi pembinaan maju dan rendah kos China dengan permintaan melonjak Malaysia untuk pembinaan infrastruktur, menurut kenyataan media yang dikeluarkan selepas mesyuarat itu.

Kedua-dua negara juga akan meneroka potensi untuk kerjasama dalam membina landasan kereta api di selatan Malaysia dan menubuhkan satu pakatan yang meliputi pelabuhan-pelabuhan China dan Malaysia.

Langkah-langkah ini akan membantu untuk "daging lembu sehingga hubungan serantau dan meningkatkan perdagangan dua hala," kata kenyataan media.

Najib memberitahu Li beliau menjangkakan projek rel dimulakan secepat mungkin.

Garis kelajuan tinggi yang menghubungkan Kuala Lumpur dan Singapura dijangka menelan belanja lebih daripada $ 10 bilion dan mengurangkan masa perjalanan di antara bandar-bandar untuk hanya 90 minit dari kira-kira lapan jam.

Syarikat-syarikat pembinaan keretapi dari China, Jepun, Jerman, Perancis dan Korea Selatan telah menyatakan minat dalam projek itu.

Najib juga berkata hubungan antara China dan Malaysia telah memasuki satu tempoh yang terbaik setakat ini dan beliau mengalu-alukan syarikat China untuk melabur di negaranya.

Beliau berkata Malaysia akan mengeluarkan visa digital untuk menarik lebih ramai pelancong China.

Kampus Xiamen Universiti Malaysia juga akan mula mengambil pelajar pada tahun depan. Ini adalah kampus luar negara pertama yang diluluskan oleh kerajaan China yang akan ditubuhkan oleh sebuah universiti Cina.

Kedua-dua perdana menteri juga bersetuju untuk mengukuhkan kerjasama dalam bidang termasuk aktiviti angkasa dan sains.

Mereka menyaksikan majlis menandatangani dokumen kerjasama dalam bidang termasuk pelabuhan, kapasiti pengeluaran dan akses pasaran.

Suhaimi Ilias, Ketua Ekonomi di bank Maybank Malaysia, berkata pelaburan langsung China di negara ini semakin meningkat.

Beliau berkata China boleh menjadikan Malaysia asas untuk perdagangan dengan seluruh Persatuan negara anggota Negara-negara Asia Tenggara.

Ia boleh berbuat demikian dengan mengambil kesempatan daripada kedudukan Malaysia yang strategik kepada perdagangan global dan laluan maritim.